Produkty Żywienie Żywność

Czytaj etykiety, bądź przekonanym konsumentem!

Proponujemy materiał na punkt dań gotowych także ich nacisku na zdrowie. Które z dań zawierają najwięcej substancji, jakich powinniśmy unikać? Co kładzie się w słoikach ? Bądź w daniach z proszku? Czy możliwe jest by dania gotowe istniały przecież praktyczne i trwałe?

Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe – czytaj etykiety, bądź przekonanym konsumentem!

Coraz częściej sięgamy po dania gotowe. Kiedyś mieli spośród nich często podczas wakacji. Teraz mimo tego, że nie zajmują się dobrą opinią i właśnie mocno często są codzienny, jedyny ciepły posiłek wielu kobiet. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów – nie ma co ukrywać – absolutnie nie zastąpią prywatnej i nowej kuchni. Inną stroną medalu istnieje a to, że niezależnie, jako wysoce dietetycy będą w ostatniej sprawie bić na alarm, to także oczywiście będziemy po te wyniki sięgać. Robimy to zazwyczaj z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu czy z bogatego głodu, który potrzebujemy natychmiast zaspokoić. Spośród tego oczywiście powodu producenci dań gotowych prześcigają się w możliwościach – do wyboru mamy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co powodują? Co naprawdę naprawdę jemy? Jak dobrać dania gotowe, jakie można jadać bez straty dla zdrowia?

Dania gotowe, także jak każde przetworzone produkty muszą spełniać pewne standardy wprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który tworzy technologii w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe przyjęte do obrotu na placu są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre spośród nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne a poza substancjami dodanymi w kwestii konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

Gotowe dania z torebki
To przeważnie zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania gorącą wodą. Niektóre z jedzeń z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować – ich wartość odżywcza nie zależy jedynie z sposobu produkcji. Ten gatunek dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – zawierają wiele barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Zawierają też zazwyczaj bardzo dobrze soli, oraz jej nadmiar ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jeśli wskazana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i barwniki spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy obecne w myśli nie korzysta w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto spróbować, albo w zestawie potrawy dostają się suszone warzywa, ciało czy owoce. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, niewiele stanowi w nich natomiast witamin, zwłaszcza witaminy C – jej szkody w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80–100 proc.

Dania gotowe ze słoików i puszek

Dużą siłę stanowią potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na ważny etap oka umieszczają się być trwalsze od dań instant. Tutaj także gdy w minionym przypadku trzeba uważnie przeczytać skład na klasie produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią być naszpikowane konserwantami, których zagadnieniem jest obrona przed zepsuciem i polepszaczami smaku, jakie zamierzają przypominać smak domowych potraw. Jeśli danie ma długi okres przydatności do użytkowania potwierdza to o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która sprawia szkody w momentach zdrowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest “masa mięsna”. Jej zasadą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu oraz resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą zapewnić swemu systemowi pewnej ilości białka, węglowodanów i minerałów, ale kryją także bardzo dobrze małego tłuszczu i soli.

Nie wolno ale każdych dań gotowych w słoikach wrzucać do jednego wora – na placu są dostępne dania gotowe, jakie nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Istnieje więc możliwe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można uznać za mądry i pełnowartościowy posiłek. Jeśli dlatego nie mamy porządku na dowolne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, najlepiej z niewielkim terminem przydatności do użytkowania. Najważniejsze to czytać etykiety – radzi Technolog żywności Ewa Janicka z nazwy Primavika. Dania gotowe jedne w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji dodatkowych, jakie potrafią wpłynąć źle na system, jak np. glutaminian sodu, który zna wywołać uczulenie czy za duża zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dopuszczalna ich suma to kilka niż 1 g na 100 g produktu. Produkt nie powinien mieć sztucznych barwników, aromatów. Właściwie nie jest ciężko znaleźć na placu mocne i praktyczne dania gotowe – polska firma promuje zdrowie, zdrowy sposób rośnięcia a mienia, dlatego nasze towary z wartości nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Szukając smacznych i drogich dań gotowych należy mieć, że środkiem do ważnego wyboru nie jest płacenie „na oko”, ale wnikliwe zapoznanie się ze zespołem – dodaje … z Pirimaviki. Istotnie dodatkowo jest prawdziwe sprawdzanie terminu przydatności artykułu do użytkowania. Opakowanie winno być szczelnie zamknięte. Wybrzuszone wieczko może świadczyć o rozwoju bakterii – taki towar nie dodaje się teraz do spożycia.

Mimo bardzo niskiej obiegowej uwag na punkt dań gotowych mnóstwo postaci spośród rozmaitych powodów, takich jak choćby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i oczywiście po nie sięga, godząc się na ich bezwartościowy skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że mają wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, elegancką oraz dużą w wykonaniu, której wystarczy poszukać na półce ze świeżą żywnością. Reasumując – NIE WSZELKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią żyć znanym przyjacielem, powodem istnieje przecież czytanie kultur i wybór tych potraw, jakie nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odnaleźć w magazynie dobrzy produkt, wczytać się w skład i bez zarzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy a jednocześnie zdrowy i odżywczy posiłek.

www.primavika.pl

Similar Posts